Skämt om att fylla 50 år

Att fylla 50 år är en milstolpe i mångas liv. Det är en ålder som ofta förknippas med visdom, erfarenhet och kanske en nypa självinsikt. Samtidigt är det en tidpunkt då man också kan börja se tillbaka på livets många skratt och utmaningar. Humor är ett fantastiskt sätt att möta åldrandet på. Därför vill vi fira denna speciella födelsedag med en samling skämt som både värmer hjärtat och kittlar skrattmuskeln. För även om kroppen kanske inte är lika pigg som den var vid 20, kan skrattet fortfarande vara lika ungdomligt. Här kommer en samling skämt som passar perfekt för den som står inför, eller precis har klivit in i, den femtionde levnadsåret.

Det goda med att fylla 50

En av de saker som ofta lyfts fram som positiva med att fylla 50 är den så kallade ”friheten”. Till exempel, när man fyller 50 inser man att man äntligen kan prata om sina ungdomssynder med en viss stolthet snarare än skam. Eller som det ofta skämtas om: ”När du fyller 50 får du slutligen börja planera för din pension istället för dina helgplaner.” Eller varför inte: ”Fördelen med att fylla 50 är att du fortfarande kan göra allt som när du var 20, men nu har du mer vett att låta bli.” Dessa milda observationer om livets skiftande prioriteringar kan ge upphov till många skratt, samtidigt som de erbjuder en kärnfull sanning om det att åldras med värdighet och en gnutta självdistans.

Det nya språket vid 50

När man når 50-årsåldern, börjar man märka att vissa ord får nya betydelser. Ordet ”vild” associeras inte längre med fest och urspårade kvällar utan istället med beskrivningar av trädgården. Eller hur ett ”högt tempo” numera oftare refererar till en något för snabb berättartakt än hastigheten på en löprunda. Ett vanligt skämt i dessa sammanhang är: ”Vid 50 är ’att bränna av en kväll’ inte längre vad du tror… det innebär faktiskt att du råkade somna med läslampan på.” En annan humoristisk observation handlar om hur tekniska prylar ses: ”Det fina med att fylla 50 är att du fortfarande vet hur du ska använda en smartphone. Problemet är att du använder den mest för att googla ord som ’ischiassmärta’.” Att glatt erkänna dessa förändringar kan skapa roliga ögonblick och, kanske viktigast av allt, en känsla av gemenskap i det att man inte är ensam om att uppleva dessa förvandlingar.

Familj och vänner ser dig annorlunda

Ett annat populärt tema för skämt vid en 50-årsålder rör hur familj och vänner börjar se på en. Det kan handla om allt från barn som börjar ge teknikråd till att plötsligt bli inbjuden till middagar som börjar vid 17:00 istället för 20:00. Ett klassiskt skämt kan vara: ”Du vet att du fyllt 50 när dina barn säger ’Vi behöver inte googla det, vi frågar mamma/pappa’, och det gäller allt från historiska fakta till ’var är fjärrkontrollen’.” Eller kanske: ”Det fantastiska med att fylla 50: dina vänner börjar respektera din tid mer än någonsin. De inbjuder dig till saker som slutar innan det är dags att ta kvällstabletterna.” Dessa skämt belyser den skiftning som sker i relationen mellan åldersgrupper, och hur ett nytt uppskattande förhållningssätt kan utvecklas bland nära och kära.

När livet ger dig en ny synvinkel

Att fylla 50 kan också förändra ens syn på livet i stort. En får en ny uppskattning för små saker, och lär sig att inte ta något för givet. Till exempel: ”Att fylla 50 lär dig att värdet av en tupplur inte kan överskattas. Framför allt när du inser att det är det närmaste du kommer ’vilda äventyr’ på en lördagseftermiddag.” Eller ett annat skämt som belyser hur vardagen kan förändras: ”När du fyller 50 börjar du fundera över livets stora frågor, såsom ’Varför gick jag in i rummet?’ och ’Vad var det jag skulle komma ihåg?'” Dessa skämt förmedlar en lätt självironi kombinerad med det insiktsfulla i hur livet förändras när man blir äldre. Istället för att fokusera på det man inte längre kan göra med samma enkelhet som tidigare, välkomnar dessa skämt den nya verklighet som 50-årsåldern innebär, med allt vad det innebär av nya erfarenheter, förändrade perspektiv och inte minst, möjligheten att skratta åt sig själv och sin situation. Fylla 50 år kan vara början på en fantastisk tid av skratt, självinsikt och nya upplevelser. Genom att omfamna åldrandet med humor och värme kan man försäkra sig om att de kommande åren inte bara kommer att vara fyllda av visdom och mognad, utan även av många glädjefyllda stunder.

Fördelar med att vara 50+

 1. Kidnappare är inte särskilt intresserade av dig.
 2. I en gisslan-situation är du troligtvis en av de första som blir släppt.
 3. Ingen förväntar att du springer – nästan – överhuvudtaget.
 4. Folk som ringer kl.09 på morgonen, kan gott få fråga: ”Väckte jag dig?”
 5. Folk ser inte längre på dig som en hypokondriker.
 6. Du har inte mer att lära dig på det hårda sättet.
 7. Något av de sakerna du köper nu, håller resten av livet.
 8. Du kan klara dig utan sex, men inte utan dina glasögon.
 9. Du ser inte längre en fartbegränsning som en begränsning.
 10. Du har slutat med att hålla magen inne, oavsett vem som går förbi.
 11. Dina hemligheter, som du delar med vänner, stannar kvar hos dom. För dom kan inte komma ihåg dom.
 12. Antalet nya hjärnceller du får, är äntligen nere på en nivå som du kan hantera.
 13. Du kommer inte ihåg vem som har sänt dig denna lista, men skicka den vidare innan du glömmer det.